Summer School Polyvagal Theory

Terug naar overzicht

Voor de tweede zomer op rij krijg jij de kans om deel te nemen aan een workshop met niemand minder dan Christina Devereaux (USA), Associate Clinical Professor en Program Director voor de Dans/Bewegingstherapie in de Drexel University.

Deze opleiding is exclusief in België en is speciaal ontwikkeld voor Dans- & Bewegingstherapeuten, mensen die werken met autisme, traumadocenten, psychotherapeuten enz.

Gedurende drie dagen zal de workshop onderzoeken hoe dans/bewegingstherapie (DMT) dient als een voertuig voor expressieve communicatie. Je leert hoe het een brug vormt om het systeem van sociale betrokkenheid te verbeteren. Dit voor individuen en groepen met een autismespectrumstoornis en mensen die een trauma hebben meegemaakt.

Deelnemers zullen dans/bewegingstherapie-interventies onderzoeken via het Polyvagal-perspectief, gebaseerd op het empirisch onderzoek van Stephen Porges. Hij onderzocht de fysiologische basis van sociaal bindend gedrag en de neurofysiologie van ‘zich veilig voelen’.

Deelnemers zullen deze beweging gebaseerde benadering van behandeling onderzoeken en praktische strategieën bieden om te gebruiken bij klinische interventie, die het bewustzijn van deze fysiologische toestandsveranderingen zal opbouwen en de activering van de ventrale nervus vagus via muziek, ademhalingsoefeningen en spelen.

Het Polyvagal-perspectief suggereert dat ons zenuwstelsel voortdurend onze veiligheid of ons risico onderzoekt van de omgeving via neuroceptie - de neurale circuits die we allemaal hebben die onderscheid maken tussen  veilige, gevaarlijke of levensbedreigende situaties of mensen. Veel mensen, inclusief mensen met autismespectrumstoornissen of mensen die een trauma ervaarden, pikken door hun neuroceptie signalen op die niet kloppen. Sommigen vinden dat hun lichamen zijn niet in staat om een ​​toestand van hoog alarm of hyperarousal te laten gaan, zelfs wanneer het gevaar allang voorbij is. Vanuit dit polyvagale perspectief, is het doel van Dans/Bewegingstherapie om deze neurocepsie te helpen om accurater te worden; om een "neurale" oefening te bieden "waar fysiologische toestandsverschuivingen heen en weer kunnen gaan in speelse actieve waakzame verkenningen en zo kunnen zorgen rustige chemie (Devereaux, 2017). Door zonder angst te mobiliseren kan de ervaring van deze individuen anders worden gekaderd, zodat hun zenuwstelsel niet langer de verwachting heeft van chaos en gevaar waardoor ze terug makkelijker veerkracht kunnen gaan ervaren.

De Summer School is achter de rug. De volgende editie komt er aan in 2021.

Christina Devereaux (USA)

Coördinator

Christina Devereaux (USA)

©2020 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie