The Embodied Coach: Reading the Movement, Understanding the Expression

Terug naar overzicht

Deze reeks is gestart. Aanmelden voor 2021 kan via info@agapebelgium.be

Een cliënt kan soms moeilijk te doorgronden zijn met woorden alleen. Handig is het als je door de houding van het lichaam en de bewegingen van een persoon meer informatie kan leren verkrijgen over wat er zich 'onderhuids' afspeelt. In deze module trainen wij je hierop. 

Vanuit het oogpunt van het lichaam verkennen wij de waarde van lichaamsbewustwording, stressregulatie, het omgaan met emoties en gevoelens, opladen, ontladen, omgaan met woede, genieten en nog meer. Laban Movement Analysis hoort thuis onder de analytische lichaamsgerichte psychotherapie. 

Je werkt als hulpverlener, therapeut, psychotherapeut, coach, psycholoog, trainer, arts of in een hulpverleningssetting als een gemotiveerde lichaamswerker en je wenst je bij te scholen? Dan is The Embodied Coach iets voor jou. Deze module leert je alles over het lezen van een lichaam.

'Leer een lichaam lezen' betekent dat je volgende zaken onder de knie hebt:

  • Je leert kijken naar op welke manier mensen hun lichaam organiseren;
  • Je leert kijken naar het kleur of dynamiek (effort) waarop mensen bewegen: lichte tred, zware tred, vrij, gecontroleerd... en wat dit betekent;
  • Je leert kijken naar de manier waarop ze de ruimte gebruiken en hun persoonlijke ruimte in hun bewegingen;
  • Je leert kijken hoe ze om gaan met relaties, hoe ze zelf in beweging komen en hoe ze bewegen in relatie tot een ander of een voorwerp.

Deze vier categorieën bekijken we, waarbij we ons realiseren dat elke persoon uniek is. Niemand kent dezelfde combinaties van bewegen.

Belangrijk bij Laban Movement Analysis is het observeren zonder te gaan interpreteren. Het antwoord kan alleen de cliënt geven. We leren jou alleen breder kijken dan naar het woordelijke. Het lichaam liegt immers niet! 

Je leert je cliënt bewust worden van zijn of haar lijf, van hoe hij of zij het gebruikt en wat hij of zij er nog meer mee kan doen.

Bepaalde houdingen zijn immers ontstaan uit een overlevingsstrategie. Iemand die zich bijvoorbeeld timide voelt, heeft vaak letterlijk 'geen sterke ruggengraat'. Bepaalde lichaamsgerichte oefeningen kunnen deze cliënt ondersteunen. Wanneer tijdens therapie de ruggengraat wordt versterkt en hierop geoefend wordt, dan zal het in de praktijk ook makkelijker gaan omdat het lijf dit reeds geoefend heeft.

Volgende onderwerpen komen aan bod: 

Laban Movement Analysis, recuperatie en inspanning, congruentie, relateren en verbinden in en met jezelf en de wereld, de kunst van observeren,  het lichaam in beweging ‘lezen’, energie en kracht waarnemen in beweging, hoe beweegt iemand in relatie tot zijn omgeving?, hoe beweegt iemand in relatie tot de ander?, energizers & warming-ups.

Stephanie de Bruijckere

Coördinator

Stephanie de Bruijckere

+32 498 10 76 34

©2021 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie

Wil jij van dans je vak maken? Check dan onze opleiding Dans- & Bewegingstherapie

x