Terug naar overzicht

Lichaamsgerichte Psychotherapie: Fundamenten & experiëntieel lichaamswerk

 • Algemeen
 • Programma
 • Praktisch
 • Docent

Tijdens deze lesdagen neemt Dr. Joeri Calsius je mee doorheen psychologische en biologische beginselen van het lichaamsgericht werken waarbij hij aantoont dat lichaamsgericht werken wetenschappelijk aantoonbaar is. 

Gedurende deze 6-daagse opleiding (opgedeeld in 3 afzonderlijke blokken van 3 dagen) krijg je zicht op de psychologische en biologische fundamenten van lichaamsgericht werken. De trainer is niemand minder dan Dr. Joeri Calsius. Deze klinisch psycholoog en kinesitherapeut specialiseerde zich als osteopaat en als lichaamsgericht psychotherapeut.

Hij is naast universitair docent ondermeer ook auteur van het baanbrekende boek 'Werken met een lichaam dat moeilijk doet'. Behalve een psychologische en biologische hanteert Joeri ook een filosofische bril. 

Werken met een lichaam dat moeilijk doet | 9789463442459 | Joeri Calsius | Boeken | bol.com

De training zal je een gefundeerde theoretische en praktische basis geven die je zal helpen bij het toepassen van lichaamsgerichte therapie. Joeri Calsius biedt een domein-overstijgend raamwerk van lichaamsgerichte psychotherapie. Vanuit deze theoretische uiteenzetting kan je lichaamsgericht werk beter toepassen in de praktijk; een must voor elke lichaamsgerichte werker!

Accreditatie

Deze training kent een accrediatie van 48ptn bij ABP-BVP vzw (Belgische Vereniging voor Psychotherapie)

(Klik op 'Praktisch' en 'Programma' voor data en prijzen)

Meer weten over wat je precies zal leren? Lees hier het interview met Dr. Calsius.

De opleiding is opgebouwd als volgt:

Blok 1 Psychologische fundamenten van lichaamsgericht werken

 • Ontwikkelingspsychologische ankers in lichaamsgerichte psychotherapie
 • Het onbewuste en het lichaam
 • Fulcra, een ontwikkelingsdynamisch concept: theorie, praktijk & fulcrum-analyse, kwadranten, fulcra en het zelf

Blok 2 Biologische fundamenten van lichaamsgericht werken

 • Het spierpantser & werken met een gespannen lichaam
 • Het vroege lichaam in detail + casuïstiek
 • Lichaamsbeleving: brein-netwerken en interoceptie + werken met de evocatieve stem

Blok 3 Klinisch denken en handelen in lichaamsgericht werken

 • Embodiment, embodied & conceptueel zelfgewaarzijn & rêverie + werkvormen
 • Werken met de niveaus van aandacht en bewustwording & met een ontwikkelingsdynamisch behandelsjabloon.
 • Het therapeutisch kader bij LPT° anamnese als proces bij LPT (Lichaamsgerichte Psychotherapie)

De training zal je een gefundeerde theoretische en praktische basis geven die je zal helpen bij het toepassen van lichaamsgerichte therapie. Joeri Calsius biedt een domein-overstijgend raamwerk van lichaamsgerichte psychotherapie. Vanuit deze theoretische uiteenzetting kan je lichaamsgericht werk beter toepassen in de praktijk; een must voor elke lichaamsgerichte werker!

Deze opleiding is een module binnen onze opleiding 'Lichaamsgerichte Psychotherapie'. Je kan deze module volgen in combinatie met andere modules of apart.

Meer weten over lichaamsgerichte therapie? Je leest het in dit artikel dat dr. Calsius schreef in het tijdschrift Psyche.

9 lesdagen, opgedeeld in 3 afzonderlijke blokken. Elk blok is onderverdeeld in een halve dag (14u-18u), een volle dag (9u-17u) en tot slot een halve dag (9u - 13u).

Data

30 maart tem 1 april 2022

27 tem 29 april 2022

18 tem 20 mei 2022

9 lesdagen in 3 blokken. Dag 1 van 14-18u; dag 2 van 9-17u, dag 3 van 9-13u

Prijs

€1100 (excl. BTW) of €1331 (incl. BTW)

Kortingen:
KMO-portefeuille
De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be

De subsidie via de KMO-p kan enkel voor studenten die werkzaam zijn in volgende sectoren: een erkend medisch of paramedisch beroep, kinesitherapeuten of werkzaam binnen de paramedische beroepen zijnde de homeopathie, de chiropraxie, de osteopathie en de acupunctuur.

Er kan, in uitzonderlijke gevallen, gespreide betaling aangevraagd worden.

Accreditatie

Deze training kent een accrediatie van 48ptn bij ABP-BVP vzw (Belgische Vereniging voor Psychotherapie)


Covid-19

Alle opleidingen en trainingen kunnen we categoriseren als ‘corona-proof’ of ‘corona-resistent’. Opleidingen die corona-proof zijn, gaan door mits toepassing van strikte veilligheidsmaatregelen. Corona-resistent betekent dat wij ernaar streven dat een opleiding altijd zal kunnen plaatsvinden, ook als we opnieuw in lockdown gaan. 

Deze workshop is corona-proof. 

De training kan geannuleerd of online aangeboden worden. Indien zich een annulatie zou voordoen, zullen de inschrijvingskosten die betaald werden, terugbetaald worden. 

De concrete Covid-19 maatregelen die zullen genomen worden, kan je hier lezen: https://www.agapeacademy.be/nl/nieuws-en-publicaties/30/covid-19-richtlijnen

Certificaat

Na het volgen van de training, ontvang je het certificaat, waardoor je met de aangeleerde methode binnen je eigen praktijk aan de slag kan. Om het certificaat te kunnen behalen, dien je reeds te beschikken over een bachelor of master diploma.

Joeri Calsius

Docent

Joeri Calsius

Docent

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als osteopaat D.O en als lichaamsgericht, psychodynamisch psychotherapeut. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Hij is als klinisch psycholoog-psychotherapeut en lichaamstherapeut werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onafhankelijk onderzoeker publiceert hij over het centrale onderzoeksthema het lichaam als toegangspoort in psychotherapie. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen en ook beleidsmatig actief, o.a. binnen de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een tweede druk en verscheen onlangs in Engelstalige versie bij Routledge (voorjaar 2020).

Wanneer: 30 maart 2022 tot 20 mei 2022
Aantal modules: 9 trainingen
Waar: AgapeBelgium
€1100.00
Excl. BTW

Ik ben niet meer diegene die ik meende te zijn. Door ervaringsgericht lichaamswerk onderbouwd met wetenschappelijk gefundeerde modellen leerde ik naar mezelf te kijken en mezelf langzaam te aanvaarden zoals ik echt ben.

Inge Denayer

©2022 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie