Terug naar overzicht

Lichaamsgerichte Psychotherapie: Belichaamde Anatomie

  • Algemeen
  • Praktisch
  • Docent

Basisbegrippen van anatomie zijn je als gezondheidswerker wellicht niet vreemd. Maar ben je misschien wel benieuwd hoe het lichaam als biologisch systeem eigenlijk echt functioneert? Weet je wat spanning en stress echt doen met het lichaam, tot op spierweefselniveau? En welke impact psychotherapeutische dynamieken hebben op spieren en organen? Dan is deze training jou op het lijf geschreven.

Kennis van anatomie is voor gezondheidswerkers fundamenteel. Het spreekt voor zich dat wie lichaamsgericht werkt, ook voldoende inzicht moet hebben in hoe het lichaam als biologisch systeem functioneert.

Deze 3-daagse cursus ‘Belichaamde Anatomie’ is op maat gesneden voor therapeuten binnen lichaamsgerichte psychotherapie, dans- en bewegingstherapie en geïntegreerd lichaamswerk. In deze training kom je te weten wat trauma en stress teweegbrengen op spierweefselniveau. We bekijken welke impact psychotherapeutische dynamieken op spieren en organen hebben. We leren dit proces te begrijpen en te vertalen.

Deze training biedt nieuwe kennis die fundamenteel is bij het behandelen van cliënten.

Ik ken al anatomie, waarom zou ik deze cursus volgen?

dr. Joeri Calsius: “Eigenlijk is deze cursus helemaal geen anatomie cursus. Het is niet de cursus waarvan ik veronderstel dat mensen zich dit zo voorstellen. Dat het over spieren gaat, over zenuwen, over gewrichten enz. Dat is het niét.”

Wat is het dan wel?

“Het centrale thema gedurende deze twee dagen is het myofasciale lichaam. Dit bestaat uit myofasciale structuren, dus de fascie* en de spieren." (*ook wel peesblad genoemd, is een bindweefsel bij de mens en de meeste zoogdieren, dat een vlies vormt tussen of rond spieren, spiergroepen, botten, gewrichten en lichaamsholtes.)

“We bekijken het myofasciale lichaam in z’n gezonde en functionele vorm enerzijds en anderzijds in z’n meer pathologische vorm, wat we dan beschouwen als het gepantserd lichaam, dus het lichaam dat spanning, stress en trauma te verwerken krijgt. “

“De mensen gaan op 2 dagen tijd in een spreekwoordelijke notendop inzicht krijgen in hoe het lichaam kan bekeken worden vanuit haar myofasciale dimensie. Vanuit een gezond functioneren, ik denk daarbij aan ‘hoe spierkettingen werken’, ‘hoe verschillende delen met elkaar communiceren’. En anderzijds hoe datzelfde myofasciale lichaam reageert en probeert tot een 'coping’ te komen wanneer het gaat over spanning, stress en trauma."

Mensen die al anatomie gehad hebben op basisniveau, die kennen de klassieke, analytische of ‘droge’ anatomie, de verschillende structuren en processen. De meerwaarde voor hen zal zijn dat we nu op een hele specifieke functionele manier kijken naar het lichaam. Zij die weinig tot geen anatomie gehad hebben, hebben het voordeel dat ze zonder de droge, opsommende anatomie toch al een functioneel inzicht krijgen hoe het lichaam werkt tijdens beweging, tijdens dans, tijdens therapie, tijdens pathologie. “

We duiken in de diepte en gaan op zoek naar antwoorden op vragen als ‘hoe ziet het myofasciale lichaam eruit?’, ‘wat zijn spierkettingen?, ‘hoe geraakt (traumatische) spanning in het lichaam en er weer uit?’, ‘wat is myofasciale pantsering?’ en ‘wat gebeurt er bij een release van spanningsblokkades?’

Deze cursus wil specifiek aansluiten bij de praktijk en wordt daarom thematisch opgebouwd van gezond naar verstoord functioneren en van cel- en weefselniveau naar het hele lichaam als functioneel systeem. Therapeutische inzichten en handvatten worden hierbij stap voor stap uitgelicht en besproken. Doorheen de cursus hanteren we actueel, wetenschappelijke onderzoek en een trans-disciplinaire bril die ons in staat moet stellen kritisch te kijken naar het eigen werk als therapeut.

Aan de hand van casuïstieke oefeningen wordt de leerstof verankerd in de eigen praktijk. Aangezien deze cursus modulair aangeboden wordt staat ze open voor alle therapeuten, coaches en artsen die de vertaalslag wil maken naar belichaamde anatomie[1]. Wie verdere theoretische en praktische verdieping zoekt, kan terecht in specifieke vervolg-modules bij Agape.

Bekijk prijzen en data in het tabblad 'praktisch'

Data

2 februari 2022 (13u30 - 17u)

3 februari 2022 (9u30 - 17u)

4 februari 2022 (9u30 - 13u)

Prijs

€544,50 (incl. BTW) of €450 (excl. BTW)

Kortingen:
KMO-portefeuille
De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be

De subsidie via de KMO-p kan enkel voor studenten die werkzaam zijn in volgende sectoren: een erkend medisch of paramedisch beroep, kinesitherapeuten of werkzaam binnen de paramedische beroepen zijnde de homeopathie, de chiropraxie, de osteopathie en de acupunctuur.

Certificaat

Na het volgen van de training, ontvang je het certificaat, waardoor je met de aangeleerde methode binnen je eigen praktijk aan de slag kan. Om het certificaat te kunnen behalen, dien je reeds te beschikken over een bachelor of master diploma.


Covid-19

Alle opleidingen en trainingen kunnen we categoriseren als ‘corona-proof’ of ‘corona-resistent’. Opleidingen die corona-proof zijn, gaan door mits toepassing van strikte veilligheidsmaatregelen. Corona-resistent betekent dat wij ernaar streven dat een opleiding altijd zal kunnen plaatsvinden, ook als we opnieuw in lockdown gaan. 

Deze workshop is corona-proof. 

De training kan, enkel en alleen in het geval van een nieuwe lockdown, geannuleerd worden, omdat de inhoud niet overdraagbaar is via live e-learning. Indien dit zich zou voordoen, zullen de inschrijvingskosten die betaald werden, terugbetaald worden.

De concrete Covid-19 maatregelen die zullen genomen worden, kan je hier lezen: https://www.agapeacademy.be/nl/nieuws-en-publicaties/30/covid-19-richtlijnen

dr. Joeri Calsius

Docent

dr. Joeri Calsius

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als osteopaat D.O en als lichaamsgericht, psychodynamisch psychotherapeut. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Hij is als klinisch psycholoog-psychotherapeut en osteopaat werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over het centrale onderzoeksthema ‘het lichaam als toegangspoort in psychotherapie’. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen en ook beleidsmatig actief, o.a. binnen de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een derde druk en verscheen onlangs in Engelstalige versie bij Routledge (voorjaar 2020).

Wanneer: 2 februari 2022 tot 4 februari 2021
Waar: Koolskamp
€450.00
Excl. BTW

©2022 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie