Fundamenten van lichaamsgericht werken in psychotherapie en experiëntieel lichaamswerk

De wetenschap en praktijk van lichaamsgerichte psychotherapie

20 januari tot 5 maart 2021 AgapeBelgium
Lessenreeks 9 trainingen
€ 1.100 Incl. catering | Incl. BTW
Terug naar overzicht

Tijdens deze lesdagen neemt Dr. Joeri Calsius je mee doorheen de trans-disciplinaire fundamenten van het lichaamsgericht werken waarbij hij aantoont dat lichaamsgericht werken wetenschappelijk aantoonbaar is. 

Gedurende deze 6-daagse opleiding (opgedeeld in 3 afzonderlijke blokken) krijg je zicht op de psychologische en biologische fundamenten van lichaamsgericht werken. De trainer is niemand minder dan Dr. Joeri Calsius. Deze klinisch psycholoog en kinesitherapeut specialiseerde zich als osteopaat en als lichaamsgericht psychotherapeut. Hij is naast universitair docent ondermeer ook auteur van het baanbrekende boek 'Werken met een lichaam dat moeilijk doet'. Behalve een psychologische en biologische hanteert hij ook een filosofische bril.

De opleiding is opgebouwd als volgt:

Blok 1 Psychologische fundamenten van lichaamsgericht werken

  • Ontwikkelingspsychologische ankers in lichaamsgerichte psychotherapie
  • Het onbewuste en het lichaam
  • Fulcra, een ontwikkelingsdynamisch concept: theorie, practijk & fulcrum-analyse, kwadranten, fulcra en het zelf

Blok 2 Biologische fundamenten van lichaamsgericht werken

  • Het spierpantser & werken met een gespannen lichaam
  • Het vroege lichaam in detail + casuïstiek
  • Lichaamsbeleving: brein-netwerken en interoceptie + werken met de evocatieve stem

Blok 3 Klinisch denken en handelen in lichaamsgericht werken

  • Embodiment, embodied & conceptueel zelfgewaarzijn & rêverie + werkvormen
  • Werken met de niveaus van aandacht en bewustwording & met een ontwikkelingsdynamisch behandelsjabloon.
  • Het therapeutisch kader bij LPT° anamnese als proces bij LPT (Lichaamsgerichte Psychotherapie)

De training zal je een gefundeerde theoretische en praktische basis geven die je zal helpen bij het toepassen van lichaamsgerichte therapie. Joeri Calsius biedt een domein-overstijgend raamwerk van lichaamsgerichte psychotherapie. Vanuit deze theoretische uiteenzetting kan je lichaamsgericht werk beter toepassen in de praktijk; een must voor elke lichaamsgerichte werker!

Wil je meer weten over wat je precies zal leren tijdens deze training? Lees hier het interview met Dr. Calsius.

Praktische informatie

Praktische informatie

9 lesdagen, opgedeeld in 3 afzonderlijke blokken. Elk blok is onderverdeeld in een halve dag (14u-18u), een volle dag (9u-17u) en tot slot een halve dag (9u - 13u).

Data

woensdag 20 januari - vrijdag 22 januari 2021

woensdag 10 februari - vrijdag 12 februari 2021

woensdag 3 maart - vrijdag 5 maart 2021

Deze opleiding is een module binnen onze opleiding 'The Embodied Coach'. Je kan deze module volgen in combinatie met een andere module of apart.

Covid-19

Alle opleidingen en trainingen kunnen we categoriseren als ‘corona-proof’ of ‘corona-resistent’. Opleidingen die corona-proof zijn, gaan door mits toepassing van strikte veilligheidsmaatregelen. Corona-resistent betekent dat wij ernaar streven dat een opleiding altijd zal kunnen plaatsvinden, ook als we opnieuw in lockdown gaan. 

Deze workshop is corona-resistent en gaat door (dit aanbod is integraal overdraagbaar via live e-learning, wat enkel zal gedaan worden bij een nieuwe lockdown).

De concrete Covid-19 maatregelen die zullen genomen worden, kan je hier lezen: https://www.agapeacademy.be/nl/nieuws-en-publicaties/30/covid-19-richtlijnen

 

Docent

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als osteopaat D.O en als lichaamsgericht, psychodynamisch psychotherapeut. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Hij is als klinisch psycholoog-psychotherapeut en lichaamstherapeut werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onafhankelijk onderzoeker publiceert hij over het centrale onderzoeksthema het lichaam als toegangspoort in psychotherapie. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen en ook beleidsmatig actief, o.a. binnen de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een tweede druk en verschijnt weldra in Engelstalige versie bij Routledge (voorjaar 2020).

Kostprijs

€1100 (excl. BTW) of €1331 (incl. BTW)

Kortingen:
KMO-portefeuille
De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be

AgapeBelgium voorziet 20% korting op de inschrijvingsprijs voor mensen uit de publieke en non-profit sector.

Opleidingscheques
Deze training komt in aanmerking voor opleidingscheques.

Er kan, in uitzonderlijke gevallen, gespreide betaling aangevraagd worden.


Locatie

AgapeBelgium, Oude Heirweg 60, 8851 Koolskamp.

Inschrijven

De informatie die je hieronder invult zal gebruikt worden op officiële documenten.

Persoonlijke informatie


Adresgegevens


Uw vraag, opmerking of suggestie

Facturatiegegevens


©2020 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie