The Embodied Coach: Hands-on Lichaamswerk in psychotherapie

3-daagse praktijkcursus met Dr. Joeri Calsius

2 december tot 4 december 2020 Koolskamp
3 dagen
€ 550 Excl. catering | Excl. BTW
Terug naar overzicht

Hoewel enigszins vergeten, vormt hands-on lichaamswerk een erg krachtige tool in psychotherapie. Tijdens deze driedaagse praktijktraining gaan we aan de slag met hands-on lichaamswerk. Deze cursus staat open voor therapeuten, artsen en coaches uit diverse disciplines.

Hoewel het werken vanuit lijfelijk contact via aanraking en diepere weefseltechnieken één van de oudste fundamenten van lichaamsgerichte psychotherapie (LPT) vormt, is hands-on lichaamswerk al geruime tijd opvallend ‘verdwenen’ uit heel wat opleidingsaanbod en dagelijkse praktijkvoering. Toch is hands-on lichaamswerk een erg krachtige tool die bovendien een unieke toegangsweg biedt tot de belevingswereld van de cliënt. Net omdat het een brug slaat tussen spreken over en bewegen vanuit lijfelijke ervaring is hands-on lichaamswerk een onmisbare schakel die aangrijpt op het lichaam. Vaak durft het gespannen, uitgeputte of pijnlijke lichaam zich maar laten benaderen vanuit een luisterende, containende handgreep of laat het haar traumatische pantsering pas los via diepe, smeltende releasetechnieken.

In deze praktijkgerichte basiscursus staan we kort stil bij theoretische aspecten en actuele wetenschappelijke bevindingen met betrekking tot hands-on lichaamswerk. Vervolgens maken we uitvoerig kennis met diverse hands-on technieken vanuit trans-disciplinaire bril. Dit betekent dat naast typische benaderingen uit LPT ook technieken aangereikt worden vanuit andere domeinen zoals osteopatisch, myofasciaal en energetisch lichaamswerk. Daarnaast proberen we telkens te vertalen naar herkenbare hulpvragen en klinische beelden.

De centrale kapstok doorheen deze dagen is het trans-disciplinaire werkkader Experiëntieel Lichaamswerk dat dr. Joeri Calsius ontwikkelde en dat zich prima leent tot implementatie in elke therapeutische praktijk. Twee unieke aspecten hiervan zijn de ontwikkelingsdynamische benadering van het lichaam in expressies zoals versmelten, bewegen, waarnemen, vitaliseren, verbinden en spreken en de domein-overschrijdende technieken voor de aanpak van het traumatisch gepantserde lichaam.

Gezien het trans-disciplinaire karakter staat deze cursus open voor therapeuten, artsen en coaches uit diverse disciplines. Belangrijk te weten is dat het een praktijkgerichte training betreft en dat het achterliggende theoretische kader hier slechts minimaal toegelicht wordt. Het volgen van de scholing ‘Fundamenten van Lichaamsgericht Werken in Psychotherapie’ wordt dan ook ten zeerste aanbevolen.

Beknopt dagprogramma

Dag 1

Theorie: Het myofasciaal gelaagde lichaam, een ontwikkelingsdynamische verkenning

Praktijk

  • Veiligheid installeren bij hands-on lichaamswerk
  • Werken met een luisterende handgreep
  • Versmeltend en restoratief hands-on lichaamswerk

Casuïstiek

 

Dag 2

Theorie: Hands-on lichaamswerk en interoceptie, een breinwetenschappelijke verkenning

Praktijk                              

  • Waarnemend hands-on lichaamswerk
  • Vitaliserend en catharsis-based hands-on lichaamswerk

Casuïstiek

Dag 3              

Theorie: Het traumatisch, gepantserde lichaam, een ontwikkelingspsychologische verkenning

Praktijk

  • Technieken voor hands-on lichaamswerk bij spanningsklachten, paniek en hyperventilatie, depressie en trauma

Deze module wordt aangeboden binnen The Embodied Coach maar kan ook apart gevolgd worden.

Praktische informatie

Praktische informatie

Data

2-3-4 december 2020. Telkens van 9u30 - 17u.

Covid-19

Alle opleidingen en trainingen kunnen we categoriseren als ‘corona-proof’ of ‘corona-resistent’. Opleidingen die corona-proof zijn, gaan door mits toepassing van strikte veilligheidsmaatregelen. Corona-resistent betekent dat wij ernaar streven dat een opleiding altijd zal kunnen plaatsvinden, ook als we opnieuw in lockdown gaan. 

Deze workshop is corona-proof. 

De training kan, enkel en alleen in het geval van een nieuwe lockdown, geannuleerd worden, omdat de inhoud niet overdraagbaar is via live e-learning. Indien dit zich zou voordoen, zullen de inschrijvingskosten die betaald werden, terugbetaald worden.

De concrete Covid-19 maatregelen die zullen genomen worden, kan je hier lezen: https://www.agapeacademy.be/nl/nieuws-en-publicaties/30/covid-19-richtlijnen

Dr. Joeri Calsius is van basisopleiding klinisch psycholoog (PhD.) en kinesitherapeut, hij studeerde eveneens cultuurfilosofie (MA.) en gezondheidswetenschappen (MSc.). Hij specialiseerde zich als osteopaat D.O en als lichaamsgericht, psychodynamisch psychotherapeut. Hij promoveerde aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht op een verhandeling over een geïntegreerde benadering van angst vanuit psychodynamische, fenomenologische en lichaamstherapeutische invalshoek. Voor dit proefschrift ontving hij in 2013 de Van Helsdingen Prijs van de Nederlandse Stichting Psychiatrie en Filosofie.

Hij is als klinisch psycholoog-psychotherapeut en osteopaat werkzaam in een eigen groepspraktijk te Maasmechelen met focus op een geïntegreerde benadering van stress, psychosomatiek en trauma. Daarnaast is hij deeltijds universitair docent en gastdocent aan diverse postgraduaat-opleidingen in binnen- en buitenland. Als onderzoeker publiceert hij over het centrale onderzoeksthema ‘het lichaam als toegangspoort in psychotherapie’. Hij is auteur van diverse peer-reviewed publicaties en boekbijdragen en ook beleidsmatig actief, o.a. binnen de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen. Zijn handboek ‘Werken met een lichaam dat moeilijk doet. Een andere kijk op het psychosomatische lichaam in therapie.’ (Acco, 2017) kent momenteel een derde druk en verscheen onlangs in Engelstalige versie bij Routledge (voorjaar 2020).

 

Kostprijs

€550 (excl. BTW) of €665,50 (incl. BTW)

Kortingen:
KMO-portefeuille
De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be

AgapeBelgium voorziet 20% korting op de inschrijvingsprijs voor mensen uit de publieke en non-profit sector.

Opleidingscheques
Deze training komt in aanmerking voor opleidingscheques.

Er kan, in uitzonderlijke gevallen, gespreide betaling aangevraagd worden.


Locatie

AgapeBelgium
Oude Heirweg 60
8851 Koolskamp

Inschrijven

De informatie die je hieronder invult zal gebruikt worden op officiële documenten.

Persoonlijke informatie


Adresgegevens


Uw vraag, opmerking of suggestie

Facturatiegegevens


©2020 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie