Terug naar overzicht

Summerschool Polyvagal Theory

  • Algemeen
  • Praktisch
  • Docent

Reeds twee maal organiseerden wij deze succesvolle Summer School. Dit jaar wordt de Summer School gegeven door Amber Elizabeth Gray (USA). Zij is een van de pioniers binnen de Polyvagal Theory en biedt haar expertise aan om jullie een fantastische belevenis te bieden.

Deze opleiding is exclusief in België en is speciaal ontwikkeld voor lichaamsgerichte (psycho)therapeuten, psychomotorische therapeuten, mensen die werken met autisme, traumadocenten, artsen, enz.

De Summer School dit jaar draagt volgende titel: 'Roots, Rhythm, Reciprocity: Polyvagal-informed Somatic, Dance & Movement Therapies for Trauma' (Wortels, ritme, wederkerigheid: polyvagale-geïnformeerde somatische, dans- en bewegingstherapieën voor trauma)

De Polyvagalness kadert binnen de neurowetenschap, de wetenschap die zich bezighoudt met de studie van ons zenuwstelsel. Dr. Stephen Porges (USA) bestudeerde als neurowetenschapper de werking van de vagale zenuw en bracht de verschillende taken en opdrachten van deze zenuwstreng in kaart. ‘Poly’ betekent ‘veel’, en ‘vagaal’ verwijst naar de nervus vagus. Deze zenuw stuurt signalen in de richting van de verschillende organen van het lichaam maar hij zendt ook informatie over de toestand van de organen naar het centrale zenuwstelsel. Porges, de grondlegger van de Polyvagale Theorie, stelde vast dat de vagale zenuw echter meer doet dan organen stimuleren en de werking ervan organiseren. Hij ontdekte dat de zenuw ons vooral in staat stelt om stress te detecteren en onszelf in veiligheid te brengen, om ons te hechten en ons sociaal geëngageerd te voelen.

De Polyvagal Theory geeft ons een inzicht in de biologische ‘dynamieken’ die aan de grondslag liggen van ons veilig voelen en sociaal betrokken zijn. Om te kunnen functioneren in de maatschappij is het belangrijk om je veilig te voelen. De Polyvagale theorie biedt ons richtlijnen en instrumenten aan om stress, trauma, hechtingsproblemen en zelfs autisme vanuit een neurologisch kader, doeltreffend te benaderen.

Gedurende drie dagen zal de workshop onderzoeken hoe beweging kan dienen als een voertuig voor expressieve communicatie. Je leert hoe het een brug vormt om het systeem van sociale betrokkenheid te verbeteren. Dit voor individuen en groepen met een autismespectrumstoornis en mensen die een trauma hebben meegemaakt.

Deelnemers zullen interventies onderzoeken via het Polyvagal-perspectief, gebaseerd op het empirisch onderzoek van Stephen Porges. Deelnemers zullen deze beweging gebaseerde benadering van behandeling onderzoeken en praktische strategieën bieden om te gebruiken bij klinische interventie, die het bewustzijn van deze fysiologische toestandsveranderingen zal opbouwen en de activering van de ventrale nervus vagus via muziek, ademhalingsoefeningen en spelen.

Deelnemers zullen:

  • Een beter begrip krijgen van de Polyvagal-theorie en de toepassing ervan bij interventies voor dans/bewegingstherapie
  • Vanuit de dans / bewegingstherapie de non-verbale expressie onderzoeken om ze te begrijpen, te reflecteren en uit te breiden en hoe dit kan helpen om socialisatie en communicatie te verbeteren
  • Inzicht krijgen in de neurofysiologie van zich 'veilig voelen' en de toepassing op groepen en mensen met ASS en degenen die een trauma hebben meegemaakt
  • Specifieke sprekende punten van hoe DMT specifieke diagnostische criteria aanpakt als een interventie voor mensen met ASS en PTSS identificeren.

 

Meer weten? Lees hier een uitgebreid artikel over Polyvagalness en bekijk hier  een interessant filmpje met visuele duidelijke uitleg over de polyvagale werking van ons systeem; waarom co-regulatie zo belangrijk is of waarom een lichaamsgerichte methode zo goed werkt.

Data

9 - 10 - 11 augustus 2021. Telkens van 9u30 - 17u.

Catering en overnachting zijn mogelijk. Gelieve dit aan te geven bij inschrijving.

Prijs

€525 (excl.BTW) of €635,25 (incl.BTW)

Cateringkosten: €135 (excl. BTW) of €143,10 (incl. BTW).

KMO-portefeuille
De Vlaamse overheid subsidieert tot 30% van de training. Deze korting is niet cumuleerbaar met andere kortingen. Voor meer info surf naar www.kmo-portefeuille.be

AgapeBelgium voorziet 20% korting op de inschrijvingsprijs voor mensen uit de publieke en non-profit sector, langdurig werkzoekenden, studenten & vervangingsinkomens. De korting wordt toegekend bij ontvangst van een bewijsstuk.

Inschrijving is noodzakelijk. Er worden maximum 25 personen toegelaten.


Covid-19

Alle opleidingen en trainingen kunnen we categoriseren als ‘corona-proof’ of ‘corona-resistent’. Opleidingen die corona-proof zijn, gaan door mits toepassing van strikte veilligheidsmaatregelen. Corona-resistent betekent dat wij ernaar streven dat een opleiding altijd zal kunnen plaatsvinden, ook als we opnieuw in lockdown gaan. 

Deze workshop is corona-resistent en gaat door (dit aanbod is integraal overdraagbaar via live e-learning, wat enkel zal gedaan worden bij een nieuwe lockdown). Er wordt overnacht in individuele tenten (van toepassing voor wie overnachting heeft aangevraagd. Overnachten is gratis maar niet verplicht). Catering is nog steeds mogelijk. Veiligheidsvoorschriften waaronder de social distancing worden in acht genomen. De concrete Covid-19 maatregelen die zullen genomen worden, kan je hier lezen: https://www.agapeacademy.be/nl/nieuws-en-publicaties/30/covid-19-richtlijnen

Amber Elizabeth Gray

Docent

Amber Elizabeth Gray

Trainer

Amber Elizabeth Gray is een langdurige beoefenaar van lichaamsgerichte kunsten en wetenschappen (somatische psychologie, levensimpressies lichaamswerk, energiegeneeskunde, cranio-sacrale therapie, yoga en shiatsu), een erkende geestelijke gezondheidsprofessional en een pleitbezorger van mensenrechten. Ze is een bekroonde danstherapeut en een geautoriseerde Continuum Movement Teacher.

Amber werkt al bijna 20 jaar samen met mensen die mensenrechtenschendingen, oorlog, natuurrampen en humanitaire responsteams hebben overleefd. Ze is momenteel directeur van Restorative Resources Training and Consulting, en haar non-profit tegenhanger, Trauma Resources International, en is klinisch adviseur bij The Center for Victims of Torture.

Ze heeft een pioniersrol vervuld in het gebruik van somatische psychotherapieën, bewegingspsychotherapieën en creatieve psychotherapieën in interculturele contexten, zoals complexe humanitaire noodsituaties en natuurrampen.

 

Wanneer: 9 augustus 2021 tot 11 augustus 2021
Waar: AgapeBelgium
€525.00
Excl. BTW

AgapeBelgium biedt een omgeving waarin je jezelf 100% veilig en op je gemak voelt, je krijgt tijd om te groeien. Een heel fijne ervaring die me zal aanzetten om een nieuwe weg in te slaan.

Lieve Pillen, interieurarchitect

Dankbaar voor deze mooie ervaring en het aan de lijve kunnen gewaarworden wat de kracht en waarde is van het veilig kunnen verbinden. Met mezelf, dankzij de groep en de zeer aanwezige en authentieke docente. Graag breng ik deze kennis (van de polyvagaal theorie) en inzichten, op mijn beurt, verder over.

Anne, Psychotherapeut en docent

De verdieping in de voor mij al bekende stof over de Poly Vagal Theory heeft mijn drive ermee te werken met mijn clienten alleen maar versterkt.

Marijke Van Dijk, orthopedagoog & psycholoog BA

Dit was een geweldige introductie in de polyvagale theorie. Ik zou elke therapeut ten zeerste aanbevelen om de polyvagale bril op te zetten en deze in hun werk te implementeren!

Laura du Bois, leerkracht en Lifecoach in opleiding

©2021 Agape Belgium | Algemene voorwaarden | Privacybeleid | Juridische informatie | Covid19-informatie